Tema 3. Plenària sobre la lectura (2016)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Pompeu Fabra (UPF)
Grado Humanidades - 4º curso
Asignatura Geografia d'Europa
Año del apunte 2016
Páginas 2
Fecha de subida 02/04/2016
Descargas 28
Subido por

Vista previa del texto

Heffernan, Michael 1998 The Meaning of Europe. Geography and Geopolitics. Chap. 1 Europe: the historical geography of an idea. London:Arnold pp. 9-48 Quina és la organització administrativa interna de les regions? (Regne Unit i Irlanda, és un sistema diferent d’Espanya) Fins i tot la forma de representar el món beneficia la imatge que teníem d’Europa.
Ortelius: primer gran atles mundial. El més important és el de Mercator, el que més ha quedat fins ara.
L’Europa de Maquiavel (1469-1527). Corona dels Habsburg. Busca un equilibri entre els dos granes poders. Després s’hi retornarà. L’equilibri es torna a aconseguir amb la violència.
Diferents maneres de concebre Europa des del Renaixement fins al segle XIX.
Tractat de Westphalia (1648) (una de les preguntes d’examen). Primer tractat diplomàtic mundial: primera vegada que es posen sobre la taula una sèrie de poders polítics i estableixen un tractat que acabi amb les guerres internes. Permet, per primer cop, la creació de Prússia.
Sacro-Imperi Romà: el rei no era hereditari. Els prínceps s’asseien i decidien qui seria el proper rei.
Li devien certa fidelitat, amb totes les desavinences que hi va haver. És la primera vegada que s’asseuen a una taula tots aquests representants polítics i decideixen quins han des ser no els límits, sinó quins són els poders que controlen certs territoris, i fins a on tenen dret a establir el seu poder.
Tractat d’Utrecht (1713): es perd el Rosselló per França, és el tractat dels Pirineus. França surt reforçat totalment.
Europa i els altres: geopolítica de la civilització - Cultura - Civilització - Progrés 1 Contracte social: - Relació entre governats i governants - Relació entre estat i els seus ciutadans Per Sully, Russia no és europa, i això marcarà moltes de les polítiques internacionals posteriors.
Imperis de l’Est: Rússia i Prússia William Penn (1644-1718)  Pennsilvania ve d’allà Parlament Europeu (representants en relació a la població i productivitat) - 10 representants d’Espanya i França, Rússia i Turquia - 8 d’Ialia, 6 d’Anglaterra, 4 de “Sweedland”, Polònia i Països Baixos El model de divisió de Benjamin franklin als EUA serà semblant al que proposa Penn. Tot està “quadriculat”. El sistema espanyol és més jeràrquic.
Poble, nació, imperi: la geopolítica de les masses Nova concepció de la idea d’estat: Revolució Francesa, departaments.
El primer que s’ha de fer és una estructura administrativa. Això ho farà Napoleó.
Europa de Napoleó Per via de la violència i la guerra. El Sacre Imperi Romano-Germànic deixa d’existir i es crea l’Imperi Austríac.
Europa del Congrés de Viena (tercer gran tractat-moment europeu abans de l’Edat Contemporània, juntament amb Westphalia i Utrecht) - Crearà un mapa que portarà grans embulls després - Els conflictes franco-prussians seran brutals durant aquella època.
- Els britànics consideren que són un altre continent, que estan al marge, una altra potència mundial (és una concepció molt britànica) 2 ...