Narrativa de postguerra (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad Autónoma de Barcelona (UAB)
Grado Periodismo - 4º curso
Asignatura Literatura Catalana Contemporània
Año del apunte 2017
Páginas 1
Fecha de subida 14/06/2017
Descargas 2
Subido por

Descripción

Impartida por Francesc Foguet

Vista previa del texto

Narrativa de postguerra: Estudiarem aquests dos llibres-> -Crist de 200.000 braços d’Agustí Bartra. És una novel·la escrita per Agustí Bartra sobre la seva experiència al camp de concentració d’Argelès i dels seus quatre amics catalans. Per tant, està basada en fets reals i escrit d’una manera introspectiva. És l’expressió del trauma de la derrota i de les desfetes de la joventut. Bartra explica que la platja d’Argelès és la ciutat dels vençuts i la derrota. Explica la sensació de com s’atura el temps d’aquests homes atrapats al camp de concentració. Dues línies argumentals de la novel·la: 1. Explicar la atmosfera del camp de concentració a partir d’alguna construcció metafòrica d’aquestes experiències personals dels que estaven concentrats.
2. La transcripció dels quaderns personals de Pere Ribes.
Un dels quatre amics mor. L’autor entén que aquesta mort es podia llegir com una nova esperança.
-Incerta glòria de Joan Sales. Va ser editada al 1956 però molt retallada per la censura. Es va publicar la versió francesa al 1962 sense tantes retallades. Al 1968 es publica en català ja completa i es va anar reescrivint. El tema central de la novel·la és l’experiència de la guerra i les conseqüències que se’n deriven. Tracta el tema de la guerra des de l’òptica dels vençuts.
Aquesta novel·la rebutja la idea de bons i dolents i reflexa les experiències de Joan Sales. És una visió polèmica. Un soldat de la república català que critica als anarquistes, feixistes, republicans i comunistes perquè considera que són els responsables del desastre que va ocórrer a la reraguarda. En les dues primeres parts de la novel·la es parla de la guerra de trinxeres del front aragonès. També indaga sobre el destí de l’ésser humà, explora el sentit de l’existència humana, l’absolut de l’ésser humans. L’obra consta de quatre parts: Primera part - El protagonista és Lluís. Les cartes que escriu Lluís, un soldat republicà al front d’Aragó, al seu germà de conviccions religioses.
Segona part - La protagonista és Trini, parella sentimental de Lluís. Les cartes que escriu Trini a un amic dels dos anomenat Soleràs.
Tercera i quarta part - Les memòries de Cruells. Comenta les seves preocupacions com a sacerdot i la seva experiència de la guerra.
Cada personatge té una visió diferent de Déu i explica de manera diferent les seves anècdotes personals. El fil conductor de la novel·la és el personatge Soleràs, que no apareix mai a la novel·la, però els personatges es refereixen a ell. És l’únic personatge que mor i es planteja el veritable sentit de l’ésser humà. La condició humana està condicionada per la derrota. A la vida només tenim un moment de glòria i és a la joventut.
És important com a novel·la perquè explica una versió des de varies òptiques des del front dels vençuts.
...