Perspectiva biològica de la personalitat (2017)

Apunte Catalán
Universidad Universidad de Girona (UdG)
Grado Enfermería - 1º curso
Asignatura Psicologia i habilitats comunicatives
Año del apunte 2017
Páginas 3
Fecha de subida 03/09/2017
Descargas 0
Subido por

Descripción

perspectiva biològica de la psicologia en la personalitat. Autors

Vista previa del texto

PERSPECTIVA BIOLÒGICA: Deriva de la disposicional.
Els éssers humans som criatures biològiques EMEST KRETSCHMER 3 TIPUS SOMÀTICS O MO VA ESTUDIAR CONSTITUCIÓ física de les persones, i el temperament en persones afectades d’un trastorn mental. Relació constitució amb comportament.
·3 +1 tipus somàtics o morfològics: -leptosomàtic -pícnic -atlètic -Displàsics: no els va aconseguir classificar.
3 tipus psíquics o temperaments: -Esquizotímic (associat a leptosomàtic): avui serien esquizofrènia, es desconnecten fàcilment d realitat. Bipolars. Sensibles.
-Ciclotímic (pícnic): Sociables, oberts i cordials. E. d’ànim condicionat entre alegria i tristesa.
Trastorns maniacodepressius.
-Gliscrotímic o viscós (atlètic): predisposats a epilèpsia(que no és trastorn mental), necessiten act. física. Persistents a aconseguir el seu objectiu. Impulsius.
WILLIAM SHELDON • • Va descriure 3 tipus de constitució física (biotipus): – Endomorfo: Gran pes, óssos i músculs poc desenvolupats.
– Mesomorfo: Musculós, fort i atlètic.
– Ectomorfo: Prim i fràgil.
Va relacionar els tipus de constitució física amb trets de personalitat: – Viscerotonia: amants del benestar, menjar, tranquils. (endomorfo).
– Somatotonia: aventurers, guapos, dominants, actius (mesomorfos).
– Cerebrotomia: reaccions ràpides impulsius, poc social, solitari, (ectomorfo).
CRÍTIQUES a la perspectiva biològica:::: • Presenta tipus extrems, i la resta? • Divideix de manera dràstica i precisa els individus, i les diferències individuals? • No té en compte els canvis físics que es poden produir (per l’alimentació,…) TEORIES GENÈTIQUES: – Hi ha evidències que suggereixen que la felicitat, l’espiritualitat, la orientació sexual i altres característiques de la personalitat tindrien un component genètic.
(ADN determina 80% de la nostra personalitat) – “Tot el que fa el cervell està influenciat pels gens que el codifiquen” (Dean Hamer) Les Malalties de transmissió genètica son les que major curabilitat tenen.
La genètica predisposa però no és determinant es te molt en compet l’entorn tbe.
...

Tags: